Vatstalen Morgon Corcelettes 2014

Morgon Corcelettes Bellevue 2014 opnieuw geproefd na bijna 6 maanden vatrijping

freddy proeft
We zijn nu 3,5 maand verder van onze eerste proeverij op 15 december (zie onze post op www.vinovo.be – “Morgon 2014 op vat”). De vaten hebben intussen een mooie evolutie doorgemaakt en de wijn smaakt zeer beloftevol. Tot op heden heeft Nicolas Chemarin nog geen sulfiet toegevoegd. De wijn is rustig zijn eigen gang gegaan en kent een mooie evolutie. Dit zijn mijn notities van de proeverij op 30 maart 2015 van de verschillende vaten:

  • Morgon Corcelettes Bellevue 2014 groot vat

Intense kleur, paarse reflecties, heel zuivere neus, in de mond geeft hij een mooie volle ronde aanzet. Er is een lichte houttoets aanwezig in de smaak, wat je eerder van de kleine vaten zou verwachten dan van het groter vat. Deze wijn heeft een mooie mineraliteit. Veel krokant rood fruit, sappig met mooie rijpe tannines die een mooie structuur geven en heel veel finesse.

  • Morgon Corcelettes Bellevue 2014 vat 1

Intense kleur. Neus is mooi zuiver en expressief, rood fruit. In de mond eveneens heel fijn rood fruit, finesse, mooie zuren, sappig fruit, elegante rijpe tannines die pas helemaal op het einde er zachtjes doorkomen en een mooie structuur geven.

  • Morgon Corcelettes Bellevue 2014 vat 2

Intense kleur. Dit vat is in vergelijking met de vorige proeverij het meest geëvolueerd. Vooral de smaak van rood fruit; m.n. rode besjes overheerst. Fijne zuren. Minder tanines dan de vorige vaten en een ronde sappige smaak.

vat

  • Morgon Corcelettes Bellevue 2014 vat 3

Intense donkere kleur. Dit vat is momenteel volgens mij het lekkerst. Een volle complete smaak met veel fruit en fijne rijpe tanines en een ronde complexe afdronk. Dit vat heeft al een beetje typische animale Morgon toetsen. Een heel mooie structuur en eigenlijk al op dronk.

  • Morgon Corcelettes Bellevue 2014 vat 4

Volgens ons (Bart en Freddy) was dit vorige maal het lekkerste vat van de 5. Dit draagt nog steeds de voorkeur weg van Nicolas, terwijl ik (Freddy) nu de voorkeur geef aan vat 3. Deze wijn is heel sappig met lekker primair fruit (framboos, aardbei, kers), mondvullend, rijpe tannines maar ook iets strakker en met een lange afdronk.