Beaujolais

Uit het rijke aanbod van Franse bremwijnen hebben we heel bewust gekozen voor een eigen niche, de wijnen uit de Beaujolais. Dit is een onderschatte wijnstreek die omwille van het slecht imago van de “Beaujolais Nouveau/Primeur” nog nauwelijks in het klassiek aanbod van de professionele wijnhandel in Vlaanderen aanwezig is. Het aanbod in de grootwarenhuizen beperkt zich ook vaak tot de promotie-aanbiedingen in november als de Beaujolais Primeur of Nouveau terug op de markt komt of de Saint-Amour rond Valentijn. In het beste geval gaat dit dan samen met een aanbieding van enkele andere wijnen uit de Beaujolais.

Afbeelding1Hoewel de naam Beaujolais tot de meest bekende wijntermen in de wereld behoort, is de rijkdom en de variëteit van de Beaujolais wijnregio relatief onbekend. Men raast er snel doorheen op weg naar het Zuiden. Het is nochtans een heel mooie streek. Het wordt het Toscane van Frankrijk genoemd, gekenmerkt door zacht glooiende heuvels, leuke wijndorpjes en een heerlijke gastronomie. Op de officiële site voor toeristische promotie van de regio http://www.beaujolaisvignoble.com/ kan je terecht voor meer informatie.

Hoewel de Beaujolais nog steeds geassocieerd wordt met snel drinkbare ‘slobberwijntjes’, is er recent een nieuwe generatie wijnbouwers opgestaan, die resoluut kiezen voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Vooral het niveau van de wijnen uit de zogenaamde ‘Cru’s’ in het noorden stijgt zienderogen. Dat neemt niet weg dat er ook heel wat lekkere basiswijnen in de Beaujolais en de Beaujolais-Villages te vinden zijn. De basis Beaujolais wordt geproduceerd in 72 dorpen. De betere wijnen uit de appelatie Beaujolais-Villages worden geproduceerd in 38 dorpen. Het leeuwedeel van ons assortiment is echter afkomstig uit de 10 cru’s: Morgon, Fleurie, Saint-Amour, Julienas, Chiroubles, Régnié, Chénas, Brouilly, Côte de Brouilly en Moulin-à-Vent. Dat neemt niet weg dat er ook heel wat lekkere basiswijnen in de Beaujolais en de Beaujolais-Villages te vinden zijn.

De gamay druif is de enige rode druif IMG_3040die in de streek is aangeplant. Deze druif levert meestal een frisse fruitige wijn die zich perfect leent voor op het terras, maar die evengoed past als all-round combinatie bij een maaltijd. Een fris gekoelde beaujolais past vaak perfect bij een voorgerecht van vis of een slaatje. Tegen dat de temperatuur wat is gestegen gaat hij evengoed bij een vleesschotel als hoofdgerecht. Op die wijze kun je de hele maaltijd begeleiden met dezelfde fles en hoef je niet te tobben over de keuze tussen wit of rood.

IMG_3066Maar de gamay druif heeft ook het potentieel om er mooie krachtige en volle wijnen van te maken. Dan past men de klassieke vinificatie-technieken toe in plaats van de maceration carbonique waarvoor de Beaujolais bekend geworden is en die wordt toegepast om de beaujolais primeur/nouveau te maken. Een aantal goede wijnboeren uit de crus van de Beaujolais maken hun wijnen op dezelfde wijze als in Bourgogne. Na de pluk laten ze de druiven zo lang mogelijk weken op hun schil om veel aroma’s te onttrekken. Daarbij wordt de temperatuur onder controle gehouden. Daarna volgt de gisting en lagering op vat of in grote houten foeders. Dit levert vaak stevige rode wijnen op met veel materie, een mooie structuur en veel fruit. Ze hebben ook een bewaarpotentieel van 5 tot 10 jaar.

Beaujolais wijnen zijn budgetvriendelijk en bieden meestal een zeer goede kwaliteit/prijs verhouding. Hoewel er ook wel enkele toppers tussen zitten met een hoger prijskaartje. Een wat animale stevige Morgonwijn op vat gelagerd, past heerlijk bij een stukje wild, of een krachtige, tanninerijke Moulin-à-Vent is heerlijk bij een gegrilde steak. En bijna alle Beaujolaiswijnen laten zich perfect combineren met lekkere charcuterie en salami.

Wil je weten hoe de beaujolaiswijnen van de verschillende crus smaken, dan is bijgaand overzicht van de verschillende appellaties met aanduiding van de ondergrond een handig hulpmiddel (zie: http://www.beaujolaisvignoble.com/les-aoc.html)

tabel smaken AOCs

Indien je wil weten welke recente jaargangen goede wijnen hebben opgeleverd dan is deze tabel (platsnetvins.com) misschien wel handig, maar de beste aanpak is nog steeds om een wijn te proeven vooraleer deze aan te kopen.

Maar los van de jaargang, went elke boer zijn talent aan en past zijn technieken en vinificatiewijze toe, om een optimale wijn te bekomen. De ligging en de ondergrond van de wijngaard, de rijpheid van de druiven, de netheid van de wijnkelder e.d. hebben allen een impact op de wijn in je glas. Dus neem steeds de proef op de som en proef een wijn vooraleer je hem koopt. Maar een algemene beoordeling van de jaargang, kan alleszins een hulpmiddel zijn bij uw aankoop.

En voor wie na al deze informatie nog steeds niets verzadigd is, je kan ons altijd boeken voor een privé degustatie in je wijnclub of voor een bedrijfsevent.