Morgon Corcelette

Ondertussen in Frankrijk…

Wie droomt er niet van een eigen wijngaard wijngaard nov 2013in “la douce France”? Wij alvast wel! In 2013 zijn we actief opzoek gegaan naar een eigen  perceel dat min of meer bereikbaar was vanuit België. Vele uren hebben we besteed in het bekijken van de ‘annoncekes’ op Franse immo-sites (niet echt leuk), maar het meest hebben we toch bijgeleerd van bezoeken ter plaatse (dat was al veel plezanter).

Elzas en Champagne vielen al snel af omwille van de kostprijs. Loire was nog even in de running, maar uiteindelijk zijn we ons hart verloren in de Beaujolais. Deze prachtige streek is bij velen onbekend (en onbemind). De wijngaarden zijn over het algemeen vrij oud, maar de laatste jaren waait er een nieuwe wind door de streek, aangewakkerd door de passie van een groeiend groepje jonge dynamische wijnbouwers. Met een nietsontziende passie en focus op kwaliteit slagen zij erin om vooral in de Crus prachtige wijnen te maken. Daarom zijn we vooral in de Crus op zoek gegaan naar een mooi perceel en dan bij voorkeur in één van de stevigere en meest gerenommeerde appellaties. Na enkele bezoeken ter plaatse en een bezoek aan een 20-tal percelen, vonden we uiteindelijk een pareltje in de appellatie Morgon waar we onmiddellijk weg van waren.

Wijngaard juli 2013Onze wijngaard ligt in de lieu-dit Bellevue in het climat Corcelette. De wijngaard ligt op een hoogte van ca. 420m. Hij helt licht af en heeft een zuid-zuidoostelijke oriëntatie. De ondergrond is een dunne laag granietzand met kwartsstenen op een massieve roze granietrots die aan de achterzijde van het perceel dagzoomt. Aan de bovenkant van het perceel ligt een klein beekje (dat meestal droog staat).

De wijnstokken (van de druif gamayIMG_1257staan dicht op elkaar op slechts 1m bij 1m. Deze hoge densiteit zorgt ervoor dat de stokken de concurrentie met elkaar moeten aangaan en naar de diepte moeten om zich te voeden. De stokken werden aangeplant in 1970 en in gobeletvorm gesnoeid. De stokken zijn intussen dus ongeveer een halve eeuw oud en in uitstekende staat. Deze ‘vielles vignes’ bieden het potentieel om een mooie en complexe wijn voort te brengen.

SAMSUNG

Het perceel was vrij van pacht, dus we hadden de mogelijkheid om zelf een wijnbouwer te selecteren. Een 10-tal boeren, die onze wijngaard zijn komen bekijken, toonden interesse om ons perceel te bewerken. Bij al die boeren hebben we hun installaties bezocht en hun aanpak van het wijnmaken besproken en uiteraard ook hun wijnen geproefd! Nadien hebben we een blindproeverij met 14 Morgonwijnen (van het topjaar 2011 en het moeilijke 2012) van de mogelijke kanshebbers georganiseerd. Samen met 7 collega-sommeliers en even veel vrienden-wijnamateurs hebben we vergeleken welke wijn het meest in de smaak viel. De wijnen van domaine Sanvers-Cotton en van Nicolas Chemarin lieten de concurrentie ver achter zich. Uiteindelijk hebben we voor Nicolas gekozen. Hij is een jonge dynamische wijnbouwer, die heel veel aandacht heeft voor de expressie van het terroir en behoort tot de “jeunes talents” van de Beaujolais.

Hij vinifieert elk van zijn percelen afzonderlijk, om in elke wijn de wijngaard te laten spreken. Hij had reeds een klein perceel in Morgon in het climat “Les Charmes” en wilde graag zijn aanbod uitbreiden. Hier vind je zijn blog.

In maart 2014 heeft hij zijn werkzaamheden opgestart en onze wijngaard gesnoeid om hem gereed te maken voor de nieuwe jaargang 2014.

SAMSUNG

Op 18 april 2014, de dag van de ondertekening van de notariële aankoopakte, staken de nieuwe scheuten hun kopjes fier in de lucht!

IMG_1640

Gedurende het jaar heeft hij onze wijngaard uitstekend verzorgd. Door de gunstige klimatologische omstandigheden moest hij niet al te veel ingrepen doen. De wijnstokken waren in prima vorm.

CIMG0624

In september 2014 zijn we naar ginds getrokken om de oogst mee te maken. Lees je graag meer over ons avontuur dan kan je doorklikken naar deze pagina.

DSCN0216

De druiven waren in uitstekende staat en konden superrijp en in uitstekende conditie worden binnengehaald. Ze hadden een natuurlijk alcoholpotentieel van 12,43°. Bij een voorspoedig gistingsproces gaat dit nog lichtjes omhoog.

Nicolas liet onze druiven gedurende 24 dagen weken op schil. De druiven werden telkens opnieuw ondergedompeld in het reeds vrijgekomen sap. Daarna ging hij over tot het persen van de druiven. De perswijn kon daarna stabiliseren in een betonnen cuve en na enkele weken werd hij op eiken vaten gelegd, aangekocht van Château de Pommard uit Bourgogne.

Van ons bezoek in december 2014 hebben we gebruik gemaakt om onze wijn te proeven op basis van vatstalen van elk van de tonnen. De details van onze proeverij vind je hier.

Na 9 maanden vatrijping konden we in oktober 2015 eindelijk de de eerste wijn van onze eigen wijngaard aanbieden! Het was een intens gekleurde rode wijn met een expressieve neus van rood fruit. Sappige en fruitig met een elegante finale van zachte tannines en een fijne minerale toets van de graniet ondergrond van Morgon. Hij evolueert intussen (2017) mooi en krijgt meer aardse tonen. Hij is perfect te combineren met fijne vleeswaren zoals gerookte eend of parmaham met meloen of met een lekkere steak of lichte wildschotel. Nu op dronk, maar zeker nog vijf jaar bewaarpotentieel. La Revue du Vin de France heeft de wijn bekroond met een score van 17/20 in ‘Les meilleurs vins de France 2016’.

2015 was een veel warmer jaar dan 2014. De druiven werden eind augustus geoogst, bijna een maand vroeger dan in 2014. Ook het alcoholpotentieel was veel hoger. Door tijdig te oogsten en een langere opvoeding op eiken vat is Nicolas erin geslaagd om een prachtig gebalanceerde wijn af te leveren. De MCB 2015 is een intens gekleurde rode wijn met een expressieve neus van rijpe kersen, bramen en cassis. Hij is krachtig en fruitig, heeft een elegante afdronk van rijpe tannines en een minerale toets. Hij heeft een bewaarpotentieel van 8 tot 10 jaar. Na 3 tot 5 jaar zullen de aardse tonen meer naar boven komen. Jong is hij perfect te combineren met eend, varkenshaasje of parmaham met meloen. Gerijpt pas hij eerder bij wild.

In mei 2016 is de Beaujolais getroffen door een allesvernietigende hagelbui. Fleurie, Chiroubles, Morgon en Moulin à Vent werden het zwaarst getroffen. In enkele minuten tijd verloren we de helft van de oogst. In juni was het opnieuw prijs en passeerde een nieuwe zware hagelbui. Gelukkig volgde daarop een zeer voorspoedige zomer, zodat de druifjes die niet vernietigd waren toch nog mooi konden rijpen. Uiteindelijk haalden we een rendement van slechts 16 hl/ha (ongeveer 30% van de normale opbrengst). Omdat de opbrengst te klein was om een aparte wijn van te maken, heeft Nicolas onze druiven samengevoegd met de druiven van een perceel in Morgon Lieu-dit Charmes van hemzelf. Deze wijn werd op de markt gebracht onder de naam: MC² (Morgon Corcelette & Charmes) en viel heel erg in de smaak.

De jaargang 2017 was een heruitgave van 2016. Opnieuw werden we getroffen door een zomeronweer in juli en opnieuw verloren we ca. de helft van onze oogst. Opnieuw koos Nicolas ervoor om de druiven van de 2 percelen in Morgon samen te voegen. Het resultaat van 2016 mocht er zijn, dat van 2017 moest er niet voor onderdoen. Die jaargang werd dus ook opnieuw een MC².

2018 was een subliem jaar in de Beaujolais en ook voor onze Morgon Corcelette! De oogst werd binnengehaald op 8 september. Het was een plezier om te kunnen helpen bij het plukken van al die overvloed.  Het maximaal rendement kon worden geplukt (52hl/ha) en de kwaliteit was superieur. De druiven kregen een lange maceratie tot 2 oktober. Na het persen en het uitklaren ging de wijn op vat op 13 oktober. Na 11 maanden werd hij op cuve gedaan om mooi te assembleren vooraleer afgevuld te worden op fles. De jaargang 2018 blonk uit in zwart fruit, kruidigheid, mineraliteit, een lichte toets van onderhout en terroiraroma’s. Een heel lange krachtige afdronk. Een millesime om echt te bewaren en te koesteren!

2019 werd nagenoeg een heruitgave van 2018. Opnieuw een warme zomer en mooi najaar en een mooie oogst die werd binnengehaald op 19 september. Helaas waren we er zelf niet bij. Net die dag werd het eerste kleinkind van Freddy geboren. Een dag dus om niet te vergeten. De kwaliteit was top. Opnieuw kregen de druiven een lange schilweking, vooraleer ze te persen op 15 oktober. Nicolas gebruikte enkel natuurlijke gisten en voegde geen sulfiet toe tijdens de vinificatie. Na het uitklaren gingen ze op 6 november op vat. Omdat er zoveel voorraad was van 2018 was er geen haast bij om de opvoeding van de jaargang 2019 snel af te ronden. Tot 19 augustus 2020 bleef hij bewaard op vat en werd hij overgepompt in een cuve voor narijping. Hij werd pas in juli 2021 op fles gedaan, na een opvoeding van bijna 2 jaar!  De stokken zijn intussen 50 jaar oud (geplant in 1945). Het is een wijn met een intens robijn rode kleur en een complexe aromatische neus en smaak. Veel fruit (zwarte kers, bramen, vlier), kruidigheid (tijm en provencaalse kruiden) en terroiraroma’s (mineraliteit en aardse toetsen). De wijn zet rond en vol aan met zachte tannines en heeft een lange afdronk. Hij combineert goed met stevige schotels (vb. lamsbout, een wildstoofpotje, een mooie côte à l’os). Dus opnieuw een heel mooie millesime om nog vele jaren van te genieten, met een mooi bewaarpotentieel.

De jaargang 2020 werd op 1 september geplukt. Omwille van de corona-pandemie zat het er niet in om naar ginds te gaan om te helpen met de pluk! Door de grote warmte waren de druifjes klein en sommige trossen hadden te lijden gehad van zonnebrand. Om geen te zware extratietoetsen te hebben koos Nicolas Chemarin ervoor om deze jaargang een veel kortere maceratie te laten ondergaan (van slechts 2,5 weken) in vergelijking met de voorgaande jaargangen. De druiven werden geperst op 17 september en gingen op vat op 26 september. Op 10 augustus 2021 werden de vaten geledigd en werd de wijn geassembleerd in cuve, waar hij tot op heden (11/9/2022) nog steeds verder kan narijpen tot hij binnenkort op fles gaat.

Het jaar 2021 werd gekenmerkt door veel meer regens en koelere temperaturen in vergelijking met de voorgaande jaren. Het bladgroen zag er schitterend uit, de druifjes waren wel gezond maar hadden duidelijk een lager suikergehalte dan de voorgaande warme jaren. We waren gelukkig dat we na 2 jaren op 23 september nog eens zelfs konden gaan helpen met de oogst, tussen 2 covid-golven in. Bart’s vader Marc was ook van de partij. Het plukken was een gezellig familie-event met de Chemarins en enkele vrienden. Dat schept altijd een bijzondere sfeer en gezelligheid. Zeker tijdens de casse-croute in de wijngaard of bij het stevige middagmaal op het domein. Wie hard werkt, moet goed eten! Daar kennen ze wat van in de Beaujolais. Zeker als je dan een stevige worst in de resten van de perskoek (druivenschillen en steeltjes) bereid, krijgt geserveerd. Een typische schotel voor die tijd van het jaar in de streek.

Deze jaargang kreeg opnieuw een lange schilweking tot 19 oktober. Na het persen ging de wijn op 25 oktober op vat. Na 10 maanden werd hij op 23 augustus 2022, vlak voor de nieuwe oogst op cuve gedaan. We konden hem op 4 september 2022 al eens proeven rechtstreeks van de cuve en, ondanks het lager alcohol gehalte, belooft het een lekkere wijn te geven. Wat minder krachtig dan de voorgaande millesimes, maar met mooi zwart fruit, een fijne mineraliteit en een kruidige toets. Hij krijgt van Nicolas nog wat tijd om verder af te rijpen.

Een druivenstok kan heel oud worden – tot meer dan 100 jaar – maar na verloop van tijd loont het wel de moeite om enkele stokken in de wijngaard te vervangen. In het voorjaar van 2017 zijn we gestart met de aanplant van enkele nieuwe stokken om de vrijgekomen plekken in de wijngaard op te vullen. Pas na 4 jaar jaar zullen deze voldoende vrucht dragen, we kijken er naar uit! 

 

De wijnen van de cru Morgon bieden alleszins een mooi bewaarpotentieel. Het zijn meestal mooie volle wijnen met een (licht) animale toets of aroma’s van leder, champignons of humus gecombineerd met donker fruit (zwarte bessen, bramen, …) en een fijne kruidigheid en stevige tannines.

Bijgaande tabel (www.platsnetvins.com) geeft je een overzicht van de kwaliteit van de verschillende jaargangen. Wij openden recent op één van onze degustaties nog een Morgon uit 2009 en stelden vast dat deze wijnen inderdaad een mooi bewaarpotentieel hebben. We hebben zelf al enkele flesjes van 2011 opzij gelegd in onze privé-kelder en hebben intussen een hele verticale opgebouwd van lekkere jaargangen sinds 2014. Want zoals je kan vaststellen in onderstaand overzicht, zijn alle jaargangen sindsdien geslaagd met vooral 2018 en 2015 als topmillesimes. Ons eigen aanvoelen is dat 2019 en 2020 eigenlijk niet moet onderdoen qua kwaliteit in vergelijking met 2018 en 2015. Ook niet nieuwe jaar gang 2022 zal mooie wijnen opleveren van een uitstekende kwaliteit. De droogte van de warme zomer 2022 heeft er wel voor gezorgd dat het rendement lager ligt, maar het alcoholgehalte en de concentratie van het druivensap is hoog. Deze jaargang kondigt zich alvast ook veelbelovend aan!