Morgon 2014 op vat!

Onze proefnotities van de 5 vaten waarin onze wijn ligt te rijpen bij Nicolas Chemarin.

Op maandag 15 december 2015, terwijl in België een algemene staking bezig was, waren wij aan het werk in Marchampt, het hoog gelegen deel van de noordelijke Beaujolais. We maakten gebruik van ons bezoek aan Nicolas Chemarin om, naast het ophalen van onze bestellingen, de nieuwe oogst van 2014 te proeven die nu nog in de cuves zit of op vat ligt te rijpen. Nicolas heeft voor onze Morgon een aantal vaten gekocht van Chateau Pommard uit Bourgogne, om hem in optimale omstandigheden te laten rijpen. Het was interessant om vast te stellen dat elk van deze 5 vaten, 1 groot van 450l. en 4 kleine van 225l, verschillend proeven. De verschillen zijn niet zo groot en globaal is de stijl en structuur van de wijn heel gelijklopend, maar toch zijn er belangrijke nuanceverschillen waar te nemen in de fruittonen, de zuren of de tannines of de fase van de ontwikkeling.

 morgon vat freddy morgon vat bart

Dit zijn onze notities van de proeverij van de verschillende vaten:

 Morgon Corcelettes Bellevue 2014 groot vat

Donkere intense kleur, paarse reflecties, heel zuivere neus met de geur van sappige zwarte kersen, in de mond geeft hij een volle ronde aanzet. Ook in de mond vooral zwarte kersen, heel sappig met mooie rijpe tannines die een mooie structuur geven.

 Morgon Corcelettes Bellevue 2014 vat 1 (links)

Donkere intense kleur. Meer gesloten neus dan de vorige. In de mond heel fijn rood fruit, finesse, meer zuren, sappig fruit, je proeft bijna de druiven nog, en met minder tannines die pas helemaal op het einde er zachtjes doorkomen.

 Morgon Corcelettes Bellevue 2014 vat 2

Donkere violette intense kleur. Eerder zwarte bessen en bramen in de neus. In de mond iets meer scherpte van de zuren. Een veel strakkere wijn met in de afdronk ook meer tannines. Dit vat is duidelijk nog minder geëvolueerd dan de vorige.

 Morgon Corcelettes Bellevue 2014 vat 3

Dit lijkt een kopie van het groot vat. De neus geeft opnieuw zwarte rijpe kersen. In de mond heel veel krokant fruit, een heel mooie mondvulling, sappig met een lange afdronk en heel ragfijne tannines die het geheel mooi ondersteunen.

 Morgon Corcelettes Bellevue 2014 vat 4

De kleur van de wijn is heel donker en purper. Hij is volledig gesloten in de neus en geeft niets prijs. In de mond een heel mooie aanzet. Deze wijn lijkt al het meest op dronk, hij is lekker mondvullend, sappig, kers, mooie tannines, een mooie structuur en een lange afdronk. Volgens ons het lekkerste vat van de 5!

 We zijn benieuwd naar de verdere ontwikkeling van onze wijnen, maar deze proeverij doet alvast het beste vermoeden. Wij tellen af naar de zomer en kijken er naar uit om u onze wijn te kunnen laten proeven in het najaar van 2015!