Proefresultaten Morgon C² 2016

Proefresultaten Morgon C² 2016

Door de vreselijke hagelbuien in mei en juni 2016 werd onze oogst van Morgon Corcelette Bellevue terug gebracht tot 30%. Hetzelfde gebeurde met het perceel van Nicolas Chemarin in Morgon Charmes. Omdat de oogst van beide percelen te klein was om apart te vinifiëren besloot Nicolas om de druiven samen te voegen. Voorlopig gebruiken we Morgon C² (Charmes X Corcelette) als werktitel voor onze jaargang 2016.

Naar aanleiding van ons bezoek aan de wijnbeurs Bien Boire en Beaujolais verbleven we 3 dagen in de regio en kregen we ook de kans om voor het eerst het resultaat van de nieuwe jaargang te proeven. In 2015 kon Nicolas van ons perceel van 33 are nog 4 kleine vaten (225l) en 1 groot vat (500l) vullen met onze wijn. Van de oogst van zijn eigen perceel in Morgon Charmes (ca. 1ha) en ons perceel samen kon hij deze keer maar 6 kleine vaten en 1 groot vat vullen. Dit geeft je een idee van de lage opbrengst in 2016, 1 ha meer druiven en slechts 2 kleine vaten meer wijn!

We waren erg benieuwd naar het resultaat! De oogst van ons perceel in “climat” Morgon Corcelette werd op 1 oktober binnen gehaald en die van het perceel in “climat” Morgon Charmes op 4 oktober. Na 3 weken maceratie werden de druiven geperst op 26 oktober. Na een korte stabilisatietijd werd de wijn op vat gedaan in november. De wijnen hebben intussen een 5-tal maanden vatrijping gekregen. Dit zijn onze proefnotities:

Vat 1

Mooie paars-rode kleur met schitterende spiegel. Zuivere neus, vrij gesloten. Na wat walsen komt wat rood fruit (framboos en aardbei) naar boven. De aanzet is heel direct en nog vrij hard. De smaak doet denken aan rode besjes en de kleine pitjes die daarin zitten. De uitdrogende tannines overheersen in eerste instantie, pas nadien komt het fruit voorzichtig terug opzetten.

Vat 2

Donkere paars-rode kleur een beetje doorschijnend en wat minder intens dan vat 1. De neus is mooi zuiver en ruikt eerder naar zwart fruit (bramen). In de mond proef je fijn fruit en de aanzet is veel soepeler dan vat 1 met toetsen van zwart en rood fruit. De tannines zijn present, maar ook wat minerale en aardse toetsen komen naar boven. In de afdronk nemen de tannines terug de overhand.

Vat 3

Mooie paarse schitterende spiegel, heel intens gekleurd. De neus is zuiver maar gesloten. Na walsen komt een beetje fruit naar boven, eerder zwarte bramen en blauwe bessen. De tannines zijn strak. Dit vat heeft ook minder fraîcheur dan de vorige 2. De smaak is krachtig maar nog hard en scherp.

Vat 4

Volle paarse kleur met een mooie spiegel. Zuivere maar gesloten neus. In de mond krijg je een aangename aanzet van fruit, de tannines van dit vat zijn veel rijper, maar ook nog heel present. Dit vat is blijkbaar al meer geëvolueerd en komt al sappig en smaakvol over.

Vat 5

Intense paarse kleur met mooie spiegel. De neus is zuiver maar ook gesloten. Na walsen komen wat hints van bosvruchten naar boven. In de mond komen dezelfde toetsen terug evenals wat zwart fruit (bramen). De tannines zijn stevig. Van smaakt lijkt dit vat eerder op het 4de.

Vat 6

Mooie paarse kleur. Zuivere neus en al wat meer open dan de vorige vaten met toetsen van krieken. De aanzet is fruitig en sappig met rood fruit. De tannines zijn al vrij goed rijp. Dit vat is al het verst geëvolueerd van de 6 kleine vaten en al het meest toegankelijk van smaak.

Groot vat

Mooie paarse kleur en schitterende spiegel. De neus is zuiver en geeft hints van zwarte bessen. In de mond krijg je minder fruit maar meer mineraliteit en licht aardse toetsen. De tannines zijn behoorlijk stevig en domineren de afdronk.

Over het algemeen valt vooral op dat de wijnen in de verschillende vaten dit jaar zowel wat de kleur, geur als smaak betreft veel dichter bij elkaar liggen dan vorig jaar. Voor de oogst van 2015 konden we telkens veel grotere verschillen vaststellen tussen de vaten. Dit jaar heeft Nicolas zijn vaten door een externe firma laten reinigen met stoom en onder hoge druk. De vorige jaren heeft hij de vaten zelf gekuist en gespoeld. We vroegen ons af of dit er voor gezorgd heeft dat de verschillen nu veel kleiner zijn? Er is anderzijds wel nog behoorlijk wat verschil tussen de vaten in rijpheid en evolutie van de wijn, ondanks de kleinere smaakverschillen. De wijn zal alleszins nog een aantal maanden moeten verder rijpen, hoewel het gistingsproces volledig achter de rug is, maar de tannines moeten nog worden afgevlakt, zodat het fruit alle kans krijgt om naar boven te komen.