Moulin à Vent

Tijdens de zomer van 2020 werden we gecontacteerd door Olivier Pezenneau, de wijnbouwer uit Odenas waarvan we sinds enkele jaren de Brouilly en Côte de Brouilly in ons gamma hebben. Hij vroeg ons of we niet geïnteresseerd waren in een investering in een wijngaard in de appellatie Moulin à Vent. Deze wijnbouwer heeft zijn roots in het zuiden van de Beaujolais waar zijn ouders een wijnbouwbedrijf uit baten, dat hij heeft overgenomen en sedert 2015 heeft aangevuld met een een bijkomende exploitatie in de twee bovengenoemde crus van de Beaujolais. Intussen heeft hij ook nog een perceel in Morgon in exploitatie genomen. Hij wil graag zijn gamma verder uitbreiden, maar hij ging daarvoor op zoek naar partners. Een bevriende familie in Chénas stopte met hun wijnactivteiten en hadden hun wijngaarden te koop aangeboden. Hij was bij de eersten om er van te horen en er was nog een brede keuze aan mogelijke wijngaarden op diverse locaties in Chénas en Romanèche Thorins, allemaal wijngaarden die vielen onder de appellatie Moulin à Vent.

Olivier trok op exploratie en bezocht alle te koop aangeboden percelen en maakte ons zijn bevindingen over. Het ging over verschillende percelen van wisselende oppervlakte. Enkele wijngaarden lagen op een heel mooie locatie met een goede ondergrond en mooie expositie naar de zon (zuid-gericht). De wijnstokken waren allemaal al wat ouder, maar alle wijngaarden waren in perfecte staat, goed onderhouden. Er waren nagenoeg geen ontbrekende stokken. De percelen waren steeds bewerkt op klassieke wijze (manuele bewerking, onkruid verwijderd door te behandelen via spuiten volgens de “lutte raisonné”). Indien we interesse hadden was het een kwestie van snel een keer af te reizen naar de Beaujolais om ons ter plaatse van de toestand te gaan vergewissen. Het betroffen een aantal kleine percelen, op goede locaties met een goede ligging (orientatie Z-ZO) en een goede bodem (graniet) met druivenstokken van een respectabele leeftijd in deze toplocatie van de Beaujolais crus. We hadden daarenboven nog de keuze tussen de percelen die ons het meest konden interesseren, want we waren bij de eersten die het wisten dat deze percelen te koop kwamen. De wijnbouwer stopte ermee, dus waren de percelen vrij van pacht en konden we zelf een wijnbouwer aanduiden om ons perceel te bewerken. Met Olivier hadden we al onmiddellijk een geschikte kandidaat.

Moulin-à-Vent wordt klassiek beschouwd als de beste, krachtigste, maar ook duurste appellatie van de 10 crus van de Beaujolais. Onze belangstelling was dus gewekt. Gelukkig werden de corono-maatregelen in de zomer 2020 wat versoepeld, waardoor we weer een beetje konden reizen. We gingen tijdens het weekend van 17 tot 19 juni op ontdekking en maakten een afspraak met de eigenaars voor een bezoek en gesprek over de wijngaard die ons het meest aansprak en die volgens Olivier het meeste potentieel bood, m.n. een perceel in Chénas onder de appelatie Moulin à Vent in de lieu-dit “Le vieux bourg”.

Na een bezoek aan de wijngaard en de degustatie van een fles uit 1986 van deze wijngaard (ja 35 jaar oude wijn!!) in de wijnkelder van de huidige wijnbouwer hebben we de knoop doorgehakt! We hebben een bod uitgebracht en zijn gegaan voor de aankoop van onze tweede eigen Vinovo wijngaard. De wijngaard valt dus onder de appellatie Moulin-à-Vent, is gelegen in de gemeente Chénas, onder de lieu-dit “Le Vieux Bourg”. De druivenstokken werden in 1945 aangeplant, 75 jaar geleden. Het wordt dus een respectabele “vieilles vignes” wijngaard. Net zoals de wijnbouwers van toen de omslag wilden maken na de 2e wereldoorlog met de aanplant van een nieuwe wijngaard, gingen wij voor een nieuwe uitdaging na Corona. Wij geloven erin dat er nog toekomst ligt in onze aanpak om rechtstreeks van de wijngaard met een lokale jonge dynamische wijnbouwer lekkere Beaujolaiswijnen op de markt te brengen in Vlaanderen die iedereen kunnen plezieren. In juli gingen we nog eens polshoogte nemen toen we in de Beaujolais waren om de wijnen gaan op te halen die we tijdens onze zomerdegustaties werden besteld. De wijngaard zag er goed uit. In augustus passeerden we nog eens lang de wijngaard op de terugweg van onze vakantie We konden vaststellen dat de wijngaard niet veel te lijden had gehad van de hete zon en droge zomer. Het gebladerte was diep groen. De stokken droegen rijkelijk wijntrossen. Het was duidelijk dat de wijngaard in goede staat verkeerde.

Nadien viel alles stil omwille van corona. Tijdens de oogst in september konden we niet ter plaatse gaan om mee te helpen bij de oogst van onze wijngaard in Morgon. Het was niet meer mogelijk om zo maar af te reizen naar ginds zonder in quarantaine te gaan, omwille van de oplopende corona besmettingscijfers. De Beaujolais kleurde rood. De notaris stelde de ondertekening van de acte uit tot we toch ter plaatse fysiek aanwezig konden zijn. De maanden bleven maar aanslepen, corona bleef maar duren en de 2e en 3e golf passeerden. Uiteindelijk werd in april 2021 toch gekozen om de acte via procuratie op afstand te tekenen. Een digitale teamsvergadering werd opgezet en op 29 april werd de aankoopacte uiteindelijk getekend.

Het koude voorjaar bracht begin mei wat vorstschade aan de uitlopende scheuten. Het rendement zal daardoor waarschijnlijk al onmiddellijk wat worden ingeperkt, maar we kijken alvast hoopvol uit naar de oogst van 2021! In 2023 zullen we u onze nieuwe eigen wijn kunnen voorstellen. Maar we denken dat we alvast met deze nieuwe wijngaard en met Olivier Pezenneau als wijnbouwer, nieuwe troeven in handen hebben om ons gamma uit te breiden met een lekkere wijn, rechtstreeks van de wijnstokken van Vinovo in uw glas!