Beaujolais ontdekken

De hele streek is prachtig. Ronduit.

Op volgende adressen blijven we graag slapen

Voor een leuke avond

  • http://www.aubergeducep.com/ in Fleurie. Our favourite. Top restaurant dat onlangs is overgenomen door een jong koppel, Camille en Aurélien. Ongelooflijke smaakconcentratie in de gerechten en uitstekende prijs-kwaliteit. Ook een leuke wijnkaart, met een brede keuze uit alle Cru’s en enkele oudere wijnen. Ze hebben ook een facebookpagina. Sinds 2021 een eerste en meer dan verdiende michelin ster.
  • https://www.la-robe-rouge.fr/ Fijne, lichte en originele keuken te midden van de wijnstokken. De eigenaar is tevens wijnbouwer maar biedt ook een ruime selectie ‘vins des copains’ aan.

En voor een snelle hap

Zin om gewoon een glas te proeven zonder enige aankoopverplichting of een boer te bezoeken:

Heb je zelf nog leuke adresjes? Laat het ons weten!!

Nog wat tips voor het Noorden (de 10 cru’s)

De meeste dorpen hebben geen imposante spraakmakende historische monumenten en de dorpscentra stellen niet zoveel voor. Het zijn meestal kleine gemeentes met een sympathieke dorpskern en wat kleine lokale middenstand en een pleintje gedomineerd door enerzijds de kerk en het gemeentehuis. De streek moet het vooral hebben van de omgeving, de natuur, het landschap. Het is een mooie streek om door te rijden en om elke grote bocht of heuvel dient zich we een ander mooi vergezicht aan meestal getekend door de wijngaarden en de wijnstokken als soldaatjes op een rij!

Het is leuk om eens enkele keren naar de hoogste punten in de dorpen te rijden. Van daaruit heb je een heel mooi uitzicht. Vaak zijn deze gemarkeerd door een kapelletje of uitzichtspunt met een orientatiebord.

Enkel tips voor de noordelijke beaujolais:

– Les terrasses de Chiroubles. Het hoogtste punt van Chiroubles. Deze gemeente is heel heuvelachtig en wordt gekenmerkt door een opéénvolging of in elkaar uitlopen van valleien. Vanop deze uitkijkplaats heb je daarop een goed zicht. Er is een café-resto, waar wij zelf meestal niet gaan om te eten, maar daar drinken we graag een crémant op het terras met prachtig uitzicht. Je kan daar boven ook een  korte wandeling maken met aanwijsborden die telkens uitleg geven over de 10 crus en je verwijzen naar de richting waar die crus precies liggen verscholen in het omliggend landschap. Tijdens de zomerperiode houden de wijnbouwers van Chiroubles een klein bezoekercentrum open en er is dan telkens ook een wijnbouwer aanwezig die zijn wijn voorsteld. Je kan op het terras genieten van een lekker glas en genieten van het vergezicht.

– In Fleurie kan je u richten naar Domaine La Madone en doorrijden naar het kapelletje La Madone. Van daar heb je ook een heel mooi zicht op de wijngaarden van Fleurie. Je kan op een nabijgelegen wijndomein in het weekend ook terecht voor een lekker maal op basis van lokale producten begeleid door de eigen wijn.

– De Mont-Brouilly in Odenas is de grootste heuvel van de streek die het landschap domineert. In het naar boven rijden op de heuvel kom je langs een klein geo-park met uitleg over de geologie en de ondergrond van beaujolais en bovenaan heb je ook nog weer een kapel.

– Belleville is zo wat het grootste levendige stadje van de steek. Wat daar heel mooi is, is het hospice (oud gasthuis/ziekenhuis cf. dat van Beaune – maar eigenlijk wat authentieker en veel langer gebruikt als hospitaal)

– In alle dorpen van de crus is normaal wel een cave a vin of een centrale plek waar je een wijntje kan proeven. Maar dat is vooral tijdens de zomervakantie.

– Marchampt: het dorpje waar onze wijnbouwer woont, ligt in een mooie vallei in de hoge uitlopers van de heuvels van Beaujolais. Het heeft een leuke kleine dorpskern en op een flank van de heuvel ligt ook weer een leuk kapelletje, met prachtig uitzicht op de omgeving.

In het zuiden van de beaujolais

Meer in het zuiden van de beaujolais hebben de wijnen misschien wat minder bekendheid en kom je terecht in de wijnen van basisappelatie: de beaujolais en beaujolais villages, maar de omgeving is er mooi en er zijn wel een aantal dorpjes die op vlak van toerisme meer te bieden hebben dan deze in het noorden.

– Vaux en beajolais: leuk dorpje, mooi panorama, oude kerk, verhaal van clochemerle, beschildert toerisme centrum

– Salles Arbuissonas en Beaujolais: Bezoek zeker de oudste abdij van de Rhônestreek, klein, maar heel mooi en authentiek: Le Prieuré, is een pareltje van de romaanse bouwkunst. Het is ook een mooi dorpje.

– In de beaujolais liggen hier en daar heel wat kastelen. Het Chateau de Montmellas, is een heel impossant burcht-kasteel en tegelijk ook nog wijndomein dat zeker een bezoek waard is.

Nog meer naar het zuiden kom je terecht in de “pierres dorées”: dit is een heel mooie streek met veel toeristische troeven!

– Lacenas: Het chateau de Jarnioux is een mooi kasteel, maar onderkomen. Rondleidingen gebeuren nog door de bewoners (oude mensen die op het kasteel wonen) en via de rondleidingen in hun onderhoud voorzien.

– Oignt: Dit is een heel leuk dorpje, bezoek er zeker het museum van mechanische orgels.

– Ternand: Ook dit mooi dorpje is heel authentiek en maakt je duidelijk waarom deze streek les pierres dorées wordt genoemd, zeker als de zon mooi schijnt en je er van kan genieten bij het morgenlicht of bij een ondergaande zon!

– Teizé: Het dorpje is leuk, maar ook het Chateau de rochbonne kan je zeker eens gaan bezoeken.

Als je naar het zuiden rijdt is het ook leuk om de andere kant van de bergketen (westelijke helllingen) te volgen ipv die van de wijnstreek. Die zijde is ook heel groen, met bossen en mooie vergezichten.

Enkele resto tips, op basis van onze eigen ervaringen in het noorden in de cru-gemeenten:

– wil je ’s middags gewoon lekker licht iets eten, is er in Marchampt, waar onze wijnboer woont, een heel leuk huiskamerresto “Une table dans le verger”: de madam doet alles alleen en is heel vriendelijk en maakt elke dag een andere verse menu op een eigen manier, maar wel lekker. Best vooraf wel even contact opnemen om te reserveren, maar in de week zal het wel meevallen. In het weekend is het vaak volgeboekt.

– Wil je eten waar de wijnboeren ook komen rondhangen om een glas te drinken, maar heel basic: La bascule in Fleurie, is één van die klassieke ontmoetingspunten waar altijd wel enkele wijnbouwers aan de toog hangen.

– Gastronomisch kun je ook eten in Saint-Amour-Bellevue, dan kan je terecht in Le 14 Fevrier, maar vlak daar tegenover is een heel goed restaurant “Josephine à table” zeker ook aan te bevelen.

– In Morgon kan je iets eten in L’atelier du cuisinier, type brasserie keuken, maar ze hebben een heel groot aanbod van wijnen van alle crus! Leuk om op ontdekking te gaan naar enkele wijntjes, zonder dat je een hele fles moet kopen. Als het goed weer is, kan je daar ook leuk onder de tent buiten eten.

– In het noorden in Jullié kan je in de Auberge de la Véraisson terecht voor lekkere terroirkeuken of in Julienas in resto: Le coq (op het dorpsplein)

– L’auberge Col des Truges ligt in een heel mooie omgeving, enkel open op de middag: terroir keuken, eenvoudig maar authentiek

– Voor de klassieke Franse keuken kan je terecht in La maison blanche in Romaneche-Thorins.

– Voor de chique Franse keuken (maar ook duurder) kan je boeken in Les Maritonnes in Romaneche-Thorins. Het is ook één van de betere/duurdere hotels in de streek. Het behoorde vroeger tot de keten van Georges Blanc, een bekende naam in de Franse gastronomie.

Wij sliepen op onze laatste trip dit weekend in een B&B met welness. In Le hameau de bonnevay. Het is 4 km van de bewoonde wereld. Heel rustiek. Ze bieden ook een table d’hotes aan. Wij hebben er niet gegeten, maar gasten die we ’s morgens aan tafel spraken hadden dat wel gedaan en waren in de wolken. Het hadden een heel ruime mooie kamer met aparte badkamer, apart toilet, aparte ingang/hall en het ontbijt is heel verzorgd. Het is er super rustig en als het nog wat mooi weer is, heerlijk om wat te relaxen in de buitenjacuzzi waarin je kan wegdromen bij de mooie vergezichten op de omgeving.